Hai! Selamat pagi semua! Hari ni blog petua anak dara ingin berkongsi dengan anda semua tips-tips atau petua-petua memasak daging dengan lebih sedap.
petua 1Elakkan terus memasak daging yang baru sahaja keluar dari freezer. Sekiranya kita terus memasaknya, asti daging tidak akan masak sepenuhnya. Sebolehnya, keluarkan daging lebih awak agar kita mudah memasaknya.
petua 2Sebelum memulakan masakan, gaulkan daging dengan dengan serbuk perasa iaitu campuran pelbagai bahan seperti cili, bawang, kunyit dan sebagainya, (mengikut resepi anda sendiri). Perap selama setengah jam atau semalaman agar daging menjadi lebih sedap.
petua 3Setelah daging siap dimasak, toskan dahulu minyaknya untuk membuang lebihan minyak yang ada. Elakkan memakai surat khabar ketika mengetos kerana kandunga karbon di dalamnya akan memberi kesan kepaa kita. Tujuan mengetos ialah untuk membuang minyak yang berlebihan.
No comments:
Post a Comment